Untitled Document

Cikk - Légi parádé 2019. augusztus 20.2019. augusztus 20 - án ismét nagyszabású légibemutatót tartott a Magyar Honvédség a Duna felett. A rendezvényre kilátogatók kellemes időjárási körülmények között, festői környezetben csodálhatták meg a Honvédség összes, jelenleg rendszeresített légijárműveit. Az érdeklődők különböző típusú kiképző, szállító, vadászrepülőket, illetve helikoptereket láthattak az egy órás repülőprogram során. A programot, repülő illetve helikopter kötelék nyitotta meg, majd következtek az egyéni helikopter bemutató repülések. 

Airbus A320 112 /605 / Fotó: Forró Ádám 

A dinamikus bemutatók sorát a francia gyártású Aerospatiale AS350 B Ecureuil típusú helikopter kezdte. A gép pilótája egy pontoson összeállított, ismétlő elemek nélküli, látványos átkötésekkel teli programot repült, legnagyobb örömünkre. 

Aerospatiale AS350 B Ecureuil /102 / Fotó: Forró Ádám 
Aerospatiale AS350 B Ecureuil /102 / Fotó: Forró Ádám 

A korszerűsített Mil Mi 24P Hind folytatta a dinamikus bemutató repülések sorát. A Hind bemutató repülését látva, számomra mindig is megdöbbentő, hogy valójában mire is képes a típus. A gép pilótája összeszedett, a nézők számára látványos programot repült.

 
Mil Mi 24 P Hind / 331 / Fotó: Forró Ádám   
 
Mil Mi 24 P Hind / 331 / Fotó: Forró Ádám   

Az egyéni bemutatók sorát a Mil Mi 17 helikopter zárta. A típussal látványosabb repülést is produkálhatott volna a gép személyzete. Összeségében egy komótos, átlagos repülést láthattunk.  

A helikopter bemutatók mellett említést érdemel a JAS-39C/D Gripen vadászgépek hármas és kettes köteléke is. Áthúzásuk során a nézők legnagyobb örömére infracsapdát is használtak. 

SAAB JAS 39D Gripen /43 / 44 / 47 /  Fotó: Forró Ádám

A bemutatók során a közönség megismerkedhetett Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a közeljövőben rendszeresítendő H145M könnyű, többcélú helikopterekkel is a nyitó kötelék során. A típusból 2020 végére 20 darab helikopter áll hadrendbe a Magyar Honvédségnél. Szintén a nyitó kötelék repülése során tűnt fel a H225M típusú katonai helikopter, mely  a haderő képességeinek további fejlesztését szolgálja majd Magyarországon. A típusból a Magyar Állam 16 új helikoptert rendelt, melyek 2023-tól állnak szolgálatba. 

Rendszeresítendő H145M könnyű, többcélú helikopter / Fotó: Forró Ádám 

A légiparádé végén a magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjai mutattak be látványos ugrást, mely során a Dunára telepített pontonra érkeztek. 

Ejtőernyős ugrás / Fotó: Forró Ádám

Összeségében egy nagyon látványos, változatos, jól megszervezett, forgószárnyasokkal teli légiprogramot láthattak a rendezvényre kilátogató érdeklődők. 

 

>> További képek a rendezvényről  

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám - Főszerkesztő 

©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.