Untitled Document

Cikk - Budapest légiparádé 2015. május 1.Idén, immár harmadik alkalommal került megrendezésre a "Nagy Futam III." elnevezésű légi és földi parádé. A rendezvény, a korábbi évekhez hasonlóan idén is színvonalasra sikeredett. Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy Európa egyik legszebb fővárosában Budapesten, a Duna felett zajlottak a bemutató repülések.

Kezdjük a beszámolót a helikopterekkel, mégpedig egy magyar résztvevővel, Imreh Lajos bemutatójával. A korábbi évhez hasonlóan Imreh Lajos Mil Mi 2 –es HA-BCL lajstromjelű helikopterével látványos programot repült. Akik figyelemmel kísérték Imreh Lajos bemutatóit, azok láthattak új elemeket is  a hétvégi repülésében. Idén a teljes bemutató területet „berepülte”, így senki nem maradt le bemutatója által nyújtott élményről. Imreh Lajosról annyit érdemes tudni, hogy több mint 10.000 repült órával rendelkezik és igazi profi abban, amit csinál. 

A repülő show egy igazi megunhatatlan eleme, a veterán Cobra harci helikopter is képviseltette magát. Kevés olyan helikoptert gyártottak, aminek olyan jellegzetes hangja van, mint a TAH 1F Cobrának, ami a speciálisan elrendezett forgószárnyából adódik. Fantasztikus látványt nyújtott a kecses helikopter a történelmi épületek felett, hangjáról nem is beszélve.

A Red Bull BO 105 típusú helikopterének pilótája ismét megmutatta mire képes a típus, hiába 1967 – ben volt a gép első repülése, még mindig az egyetlen olyan helikopter, ami korlátlanul műrepülhető.  A gép pilótája profi, precíz, előre felépített programot hozott nekünk látogatóknak. Mondhatnám azt is, hozta a megszokott formáját. Megjegyzem, ez is egy olyan bemutató, aminek nincs párja, és több órán keresztül is elnézegetnénk. 

Továbbiakban nézzük a magyar oldtimer kategória gépeit. LI 2, PO 2, R 18 gépek pilótái igencsak gyenge, szervezetlen köteléket repültek.

A rendezvényen magyar műrepülőink Besenyei Péter, Veres Zoltán is repültek.  Professzionális műrepülő pilótáink látványos légi akrobatikájukkal elkápráztatták a jelenlévőket. 

Red Bull flotta B 25 J Mitchell, F-4 Corsair, P 38, Alpha Jet repülőgépeinek látványa nem mindennapi volt a belvárosban. A kötelék többször áthúzott a bemutató terület felett, ami fantasztikus élmény volt a jelenlévő közönségnek. Említést érdemel az a tény, hogy a biztonsági zónát „megsértve” többször berepültek a gépek a nézők közé, ezzel megsértve a biztonsági szabályokat.

Idén is „kaptunk” a szervezőktől egy igazi nagy vasat. A Boeing B 737 400 két alkalommal áthúzott a bemutató terület felett, ami igazi kuriózum volt. 

A beszámoló végén említést érdemelnek az ernyősök is. Két alkalommal történt ugrás, először helikopterből, később repülőgépből. Az erős szél ellenére, mindkét ugrás során precíz leszállásokat láthattunk. 

Az eseményről készült képek megtekintése itt

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.