Untitled Document

Cikk - Helikopter show 2014 / Hradec KrálovéAz idén megrendezett  European Helicopter Show 2014 (továbbiakban EHS 2014) elnevezésű rendezvény a korábbi évekhez képest sokkal látványosabb, és nagyobb volumenű volt. A három napos eseményen számos konferencia, légi jármű adás- vétele bonyolódott le. Több vezető helikopter, - Bell, Eurocopter, McDonnell Douglas - illetve repülőgépgyártó is képviseltette magát ezen a neves eseményen.

 

A mostoha időjárás ellenére, több mint 15.000 ember látogatott ki a szombati nap, ami a három napos rendezvény egyik legfontosabb, és legérdekesebb eseménynapja volt. Szombaton földi és légi bemutatókra került sor. 

A statikus kiállításon a korábbi évektől eltérően több helikopter, illetve repülő típus képviseltette magát különböző országokból. Délelőtti órákban repülőgépekkel, illetve helikopterekkel volt lehetőségük a látogatóknak sétarepülni.   Eurocopter EC 120 Colibri, illetve Robinson R 44 helikopterekkel tekinthették meg a látogatók a környéket a levegőből. Az igazi helikopterfanatikusoknak lehetőségük nyílt Bell Cobra helikopterrel repülni. A repülés során a pilóta nem kímélte utasát.

Azt hiszem idén sem lehetett panasza senkinek a felhozatalra. (Enstrom 480B, EC 135, EC 120, AS 355 F2, Bell AH1 Cobra, R 22, R44, PZL W3 Sokol, Cabri G2, BO 105, AS 350 Ecureuil, Bell 206 JetRanger, Bell 427, MD 500E, Mi2, MI 17, ultrakönnyű helikopterek.) 

A dinamikus bemutató repülések közül kiemelném az Angliából érkezett Enstrom 480 B helikoptert. Egy csodálatos típus, egy kiváló pilótával a receptje, egy látványos programnak. Mindvégig földközeli, megtervezett, precíz bemutató repülést hajtott végre.

 

Említést érdemel a DSA S269 helikoptere is. A korábbi évekhez hasonlóan ismét egy komoly programot láthattunk a cég pilótájától, legnagyobb örömünkre. Fantasztikus, amit ez a „kis” helikopter tud, egy nagyszerű pilótával. 

 

A másik nagy durranást,  a DSA helikopter pilótája hajtotta végre, az Eurocopter által gyártott, EC 135 típusú helikopterrel. A bemutató repülést látva megdöbbentő, hogy valójában mire is képes egy helikopter egy jó szakemberrel. A pilóta programját ismétlő elemek nélkül, látványos átkötésekkel repülte le.  

 

A DSA helikopter főpilótája idén is megmutatta mire képes az AS 350 B3 típusú helikopter. Repülést nagyon nehéz is lenne kommentálni, tökéletesen precíz.

 

A szlovák Air Transport Europe is képviseltette magát a rendezvényen. A cég helikoptereit lecseréli, illetve flottáját tovább bővíti Bell 429 típusú helikopterekkel. A gép nem csak a földön, hanem a levegőben is „megmutatta” csodálatos vonalait, és "hatalmas" teljesítményét. 

 

A fent leírt dinamikus bemutató repülések közül a leglátványosabbakat emeltem ki, természetesen további típusok is repültek a délután folyamán. 

A rendezvény elmaradhatatlan része a komplex mentési gyakorlat, amiben Csehország összes mentéssel foglalkozó szervezete képviseltette magát. A mentési gyakorlatban öt helikopter 30 percen keresztül tette a dolgát személyzetével. A szervezők egy tömegbalesetet szimuláltak, amit szakszerűen kezeltek. 

 

Összegzésként annyit mondhatok, hogy a rendezvény a helikopterek „paradicsoma”. Aki kedveli a forgószárnyas repülő szerkezeteket, annak egyszer látni kell az eseményt. A szervezők idén még többet tettek azért, hogy minden látogató megtalálja számára a legmegfelelőbb programot. 

 

Az eseményről készült képek megtekintése itt

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám- Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.