Untitled Document

Cikk - Helikopter show 2013 / Hradec KrálovéHradec Králové repülőterén idén is megrendezésre került az European Helicopter Show 2013 nevű rendezvény. A korábbi évekhez képest 2013- ban sokkal látványosabbra sikerült az idei bemutató, ez alatt értem a statikus, illetve dinamikus bemutató programokat is.

 

Először is néhány mondat arról, hogy mit is takar az European Helicopter Show 2013 nevű rendezvény. A hétköznapi emberek számára ez leginkább egy repülő, illetve helikopternapot jelent, de ez valójában jóval több ennél. A rendezvény három napja alatt több szakmai előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, valamint kiállításokat tekinthetnek meg. Az esemény záróakkordjaként kerül megrendezésre a látványos légishow, ami hatalmas tömeget vonz a rendezvényre.

 

A szervezők minden korosztály számára készültek látványos programokkal. Mondhatni, az egész család számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget biztosított a rendező, azaz a Delta System Air továbbiakban DSA.

A délelőtti órákban a modellezőké volt a légtér. Számtalan repülő modell emelkedett a levegőbe. Az idei eseményen a sétarepülésnek még nagyobb sikere volt, több Robinson R 44 helikopter, valamint egy Eurocopter EC 120 Colibri repítette a repülni vágyókat Hradec Králové belvárosa fölé.  

A statikus kiállításon a korábbi évektől eltérően több helikopter, illetve repülő típus képviseltette magát különböző országokból.

 

A nyitó kötelék, valamint a mentési demonstráció volt a nagyközönség számára a leglátványosabb program blokk. A nyitó kötelék előtt, a cseh légierő JAS 39 Gripen vadászgépei többször áthúztak a repülőtér felett.

 

A nyitó kötelék, valamint a mentési demonstráció, illetve az egyéb dinamikus bemutató repülések 12 órától 16 óráig tartottak. Csodálatos érzés és látvány volt, amikor a nyitó kötelék helikopterei egyszerre hajtóművet indítottak, majd kötelékbe rendeződtek a kifutópálya felett, és felszálltak. Az idei helikopterköteléket a következő típusok alkották: EC 135, EC 120, AS 355 F2, Bell AH1 Cobra, R44, PZL W3 Sokol, Cabri G2, BO 105, AS 350 Ecureuil, Bell 206 JetRanger.

A nyitóköteléket a mentési demonstráció követte, amit több helikopter egyszerre hajtott végre. A demonstráció során autókat gyújtottak fel, ami tovább emelte a bemutató színvonalat, és számos földi mentő, illetve katasztrófaelhárító egységet vetettek be. A mentésben, valamint a katasztrófa elhárításban 1 db AS 350 Ecureuil, 2 db EC 135, valamint 1 db PZL W3 Sokol típusú helikopter vett részt.

 

A mentési gyakorlatokat követően, az egyéni bemutató repülések következtek, melyek során láthattunk jobb, illetve rosszabb dinamikus bemutató programokat. Jelenlegi cikkemben mindenképp az említést érdemlő bemutatókat emelném ki. Az AS 350 Ecureuil, valamint EC 120 Colibri, Bell AH1 Cobra, W3 Sokol, S 269 dinamikus bemutató repüléseiket emelném ki. A helikopterek pilótái a géppel teljesen összhangban hajtották végre a bemutatókat. Programjukban ismétlő elemek nem voltak, a bemutató elemeket látványos átkötésekkel oldották meg.  

  

A rendezvényen több gyrocopter gyártó cég, valamint ultrakönnyű helikopter is képviseltette meg, és számos bemutató repülést láthattunk. A forgószárnyasok mellett repültek merevszárnyú gépek is a rendezvényen, látványos bemutatókkal örvendeztetve meg a nagyérdeműt. A bemutató programjuk precizitása miatt kiemelném Extra 300 SR, Bucker Jungmann 131 repülőgépek pilótáit.

 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy egy nagyszerű rendezvényt láthattunk, többféle típusú helikopterrel, minden korosztály számára megfelelő programokkal. A szervező mindent megtett annak érdekében, hogy minden látogató megtalálja számára a legmegfelelőbb programot. Az időjárás viszont nem kedvezett sem a látogatóknak, sem a pilótáknak mivel egész délután folyamatosan esett.  A szervező DSA az eső ellenére becsülettel megtartotta a bemutató repüléseket, ami abszolút pozitív volt részükről.

Az eseményről készült képek megtekintése itt


Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.