Untitled Document

Cikk - Helikopter show 2012 / Hradec KrálovéHradec Králové repülőterén idén is megrendezésre került a Helicoptershow 2012 nevű rendezvény. A korábbi évekhez képest sokkal látványosabbra sikerült az idei bemutató, ez alatt értem mind a statikus, illetve dinamikus bemutatókat, programokat.

A kapunyitás 9 órától volt. Minden korosztály számára készültek látványos programokkal. Mondhatni, hogy az egész család számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak a szervezők.

A délelőtti órákban a modellezőké volt a légtér. Számtalan csodálatosabbnál, csodálatosabb scale modellek emelkedtek a levegőbe. MD 500 E, Bell 206 JetRanger, Lama, Bell 222 modell helikopterekkel tartottak a tapasztalt rc helikopter pilóták bemutató repüléseket. A gépek közt elektromos, benzines, gázturbinás modellek is voltak.  Szintén délelőtt megindult az utasrepültetés EC 120 B Colibri helikopterrel, valamint Cessna 182 –es repülővel.

Fontos kiemelni a statikus kiállítást, ahol a korábbi évektől eltérően több helikopter, illetve repülő típus képviseltette magát különböző országokból. Az eseményen vezető helikoptergyártó cégek is képviseltették magukat. Az Eurocopter, valamint a Bell helikoptert említeném meg, a vezető gyártók közül. A Bell helikopter 429-es modelljét állította ki, majd később dinamikus programot is repült a jelenlévők legnagyobb örömére.

A dinamikus bemutató programok, valamint a mentési demonstráció 12 óratál kezdődött. Természetesen meg kell említeni az egyik leglátványosabb programelemet, ami a nyitó helikopter kötelék volt. Csodálatos érzés és látvány volt, amikor a nyitó kötelék helikopterei egyszerre hajtóművet indítottak, majd kötelékbe rendeződtek a kifutópálya felett és felszálltak. Ezt az élményt nem adják át a fotó, valamint a videó felvételek, sőt még az esemény leírása sem. Mindenkinek személyesen kell átélni, hallani a gépek hangját, érezni a kerozin illatát.

A köteléket a mentési demonstráció követte, amit több helikopter egyszerre hajtott végre. A demonstráció során autókat gyújtottak fel, ami tovább emelte a bemutató színvonalat. A mentésben AS 355 TwinStar, 2 db EC 135, PZL W3 Sokol típusú helikopterek vettek részt. Az Aerocentrum Mi 8- as helikoptere tűzoltási demonstrációt tartott, ami igen látványos volt.

A mentési gyakorlatokat követően, következtek az egyéni bemutató repülések, amelyek során láthattunk jobb, illetve rosszabb dinamikus bemutató repüléseket.

Kiemelném a NisaAir nevű cég R22, R 44 helikopterének látványos repülését, ami ismét megmutatta az érdeklődőknek, hogy valójában mire is képesek ezek a típusok egy hozzáértő, nagy gyakorlattal rendelkező pilóta kezében. Az egyéni bemutatók palettájáról érdemes kiemelni a DSA AS 355 TwinStar, valamint EC 135 helikopterének bemutató repülését is. Hihetetlen jó programot repültek a pilóták mindkét típussal. Nem volt ismétlő elem a bemutatóban, szépen átvezetett gyakorlatokat láthattunk.

Ahogy fentebb leírtam, sajnos voltak gyengébb bemutató repülések is. Bell 206 JetRanger, Bell 427, EC 120 Colibri igen gyengén muzsikált. Itt ismét bejön a pilóta kérdése, hisz tudjuk, sőt már korábban egyéb rendezvényeken láthattunk ezekkel a típusokkal félelmetes bemutató repüléseket.

A forgószárnyasok mellett repültek merevszárnyú gépek is a rendezvényen, látványos bemutatókkal örvendeztetve meg a nagyérdeműt.

Ami számomra viszont felfoghatatlan, és mindenképp egy feketepont, hogy a szervezők nem mutatták meg az egyetlen MD 520 Notar helikoptert, illetve a rendezvényre nem hivták meg a cseh rendőrség Bell 412- es helikopterét.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy egy nagyszerű rendezvényt láthattunk, többféle típusú helikopterrel, minden korosztály számára megfelelő programmal. Igaz a rendezvény nem a szomszéd faluban volt, de mondhatni megérte az 1000 km- es autózást. Sok remek típust, pilótát láthattunk, és megtekinthettük, hogy repülnek, és mentek a profik. 

 

Az eseményről készült fotók megtekintése. 

 

Cikk, cikk fotók: Batki Zoltán- Főszerkesztő

Fotó(k): Forró Ádám-Főszerkesztő


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.