Untitled Document

Cikk - Bell OH-58A helikopter a Nemzeti Gárda drogellenes programjában / 2. részA küldetés

Ahogy már említettük, a Team Eagle fő küldetése az, hogy légi támogatást biztosítson a helyi, állami és szövetségi drogellenes szerveknek. Ahogy egy Team Eagle pilóta magyarázta: "Ha igénylik a segítségünket, akkor találkozunk egy előre meghatározott ponton vagy egy helyi repülőtéren, és onnan indulunk küldetésekre. Biztosítjuk a szükséges támogatást, amíg az nem veszélyezteti a személyzetünk, ügynökeink vagy gépeink épségét."

A pilóta elmondta, hogy a velük repülő ügynököket alapos kiképzésben részesítik, hogy légi megfigyelőkké váljanak (a hadsereg által is használt útmutató alapján). "Eligazítjuk őket a repülési dinamika terén, megismertetjük őket a pilótafülkével és a rádiókkal, a FLIR használatával és egyéb felszerelésekkel. Megtanítjuk, mi a teendő vész esetén. Elvisszük őket egy ismertető repülésre, ahol megmutatjuk a leggyakoribb légi veszélyeket, például a vezetékeket, valamint az akadályoktól tartandó minimális távolságokat." 

Ezután elmondta, hogy a pilótáknak mire kell odafigyelniük: "Általában 2000 és 7000 láb között repülünk és a küldetés kezdetekor a gép nehéz. Egész nyáron repülünk, szóval jó állóképesség kell. Két - két és félórányi üzemanyagot tankolunk, de ezen néha csökkenteni kell a súly és a meleg miatt. Az ebből eredő korlátozott teljesítmény miatt a pilótáknak mindig tudniuk kell, hol vannak és nem szabad alacsony sebességű és magasságú repülési profilt felvenniük a kijutás esélye nélkül. A teljesítménygazdálkodás nagyon fontos, a helikopterben és küldetésben."

A tipikus marihuána betakarítási időszakban (április közepétől kora októberig) a Team Eagle bárhol lehet Kalifornia államban a déli San Diego megyétől Humboldt, Trinity és Mendocino megyékig északon. Ahogy egy másik pilóta mondta: "Megpróbálunk a lehető legrugalmasabbak lenni, hogy minden kérést elláthassunk rövid időn belül. A nyári hónapok elég mozgalmasak tudnak lenni, de minden tőlünk telhetőt megteszünk."

E pilóta szerint a Team Eagle "engedi, hogy a helyi hatóságok vezényeljenek, mivel ők ismerik a terepet és a körülményeket a műveleti területen. Mindig van legalább egy ügynök hátul, de még jobb, ha kettő. Megfigyelnek és értesítenek minket a gyanús helyekről GPS koordinátákkal." A helikopteres ügynökök általában tapasztaltak a drogellenes műveletek terén és megpróbálnak "termesztőként gondolkozni" a valószínű helyszínek azonosításánál. A pilóta magyarázza: "Az ügynökök már régóta foglalkoznak ezzel és a legtöbb trükköt ismerik. Azt is tudják, hogy hol nő a legjobban a marihuána, a fény beesési szögét, a szükséges napfényt stb. Ezen információk birtokában legtöbbször ki lehet találni, hogy hol vannak a nagyobb ültetvények.

A kaliforniai törvények engedélyezik a marihuána termesztését saját használatra, orvosi célokra, de profitszerzésre nem. Az ilyen tevékenység szabályozott és nem része a drogellenes műveleteknek. A helyi, állami és szövetségi ügynököket inkább a nagyobb ültetvények érdeklik, főleg a közterületen, például a nemzeti erdők mentén lévők. "Láttam már ültetvényt 45 fokos lejtőn, 1000 lábas szakadékkal körülötte, mérföldekre bármilyen úttól. Fogalmunk sincs hogyan jutnak oda a termelők és hogyan viszik oda a termesztéshez szükséges felszerelést. De láttam már ültetvényeket nyilvános utak mentén, lakott területek melletti domboldalon és olyan helyeken is, amelyekről nem nyilatkozhatok.

Full Court Press

Egy 2011 júliusában, több ügynökség részvételével végrehajtott hadművelet, a "Full Court Press" megmutatta a Team Eagle jelentőségét. A művelet Mendocino és az azt körülvevő megyékben hajtották végre, három hét intenzív működéssel. A Vertical magazin is elkísérte őket, hogy dokumentálja a sikeres küldetést.

A Team Eagle OH-58A+ helikopterei által nyújtott támogatással a Full Court Press 632 058 marihuána növényt és 1986 font (több, mint 900 kg) feldolgozott marihuánát foglalt le, valamint 132 személy került letartóztatásra. Továbbá, 51404 font (~23300 kg) szemét, 40 mérföld öntözőrendszer, 5459 font (~2470 kg) műtrágya és 149 font (~68 kg) rovarirtó került eltávolításra különböző közterületekről. Ez minden résztvevő számára lenyűgöző eredmény volt, és remekül demonstrálta az öregedő Kiowa értékét.

Az OH-58A Kiowát hamarosan felváltja a Eurocopter UH-72A Lakota, amit a Team Eagle és hasonló RAID egységek különböző biztosító és támogató feladatok ellátására fognak használni. De bármit is tartogasson a jövő, nem fogja eltörölni az OH-58A történetét, ami hűen szolgálta a hadsereget és a nemzeti gárdát, valamint megmutatta sokoldalúságát hadműveletek széles skálájában.

 

Szakmai fordítása: Bernát Marcell 

Forrás: http://verticalmag.com


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.